fitzsimmons architects

  • south exterior

  • reception

  • hallway

  • work area

  • catwalk

  • classroom

  • container offices

  • break area

  • kitchen

  • shared desks

  • teach for america

  • common area

  • north exit

309 monterey

project team
fitzsimmons architects
smith and pickel construction
crafton, tull and associates
obelisk engineering


awards
2014 | AIA Central States Region - Interior Architecture Merit Award

press
2015 Mar | journal record - “AIA Sets OKC Architecture Tour

photo
© josephmills.com

Originally constructed in 1947, this former Chrysler-Plymouth automobile sales and service shop on the northern boundary of downtown Oklahoma City is now home to an office suite spanning more than 21,000 square feet.  The size of the property provided a unique opportunity for an open-air design.

Most recently used as a warehouse, the previous owners had added a drop ceiling, covering the wonderful skylights¸ interior steelwork and hidden gems such as air hose devices and the original garage doors. The 35-foot high skylight now fills the space with natural light. The air hose devices now hang over desks from the exposed original ceiling, concealing electrical and internet wiring.

The stand-out feature of the industrially designed space is a row of gray and white stacked shipping containers. The 8 x 20 foot structures feature glass walls at the ends to reveal the interiors, which are dry-walled and painted. There are seven containers on the ground and stairs lead to a catwalk that connects the top six containers.  Walkways and break areas are formed by the spaces between the containers and multiple office spaces surround them.

The building’s original garage doors were restored and two similar ones were added, serving as reminders of the building’s past. The previous owners had also added brick walls around the outside of the building that hid the original windows on many of the exterior walls. As many of these windows as possible were replaced.

Giving nod to the original Chrysler-Plymouth signs that graced the building, new blue letters spelling out Monterey, the current owner, sit atop the cool gray brick exterior.

The rehabilitation of this historic building presented a rare opportunity to preserve the old while experimenting with the novel.