fitzsimmons architects

  • 01

  • 02

  • 03

  • 04

  • 05

  • 06

  • 07

gibson dental studio

project team
fitzsimmons architects
obelisk engineering


awards
2013 | AIA Central States Excellence in Design – Commercial Architecture Citation
2011 | AIA OK Excellence in Design – Restoration/Rehabilitation/Adaptive Reuse Merit

press

photo
© josephmills.com

Located on a busy arterial thoroughfare in the western part of the city, the original street-front entry of Gibson Dental Studio had been abandoned in favor of a more private side entry. The entry from the side of the building presented several difficulties, the most severe of which were a division of the lab areas from the operatories and a very restricted traffic-way through the reception and business areas.

The primary feature added by the design concept was the creation of a poured-in-place concrete screen wall at the original entry of the building, which created an entry court shielded from the traffic flow. The entry court also became the back-drop for a dramatic steel pipe screen and canopy inspired by both crooked and straight teeth represented in abstract sculptural forms.

A new feature wall, reception desk and lobby were created to establish the public areas while the lab was relocated to the middle of the clinic near the operatories and hygienist room allowing for a much improved work flow as well as providing privacy for the patients.